Ekologiczna oliwa z oliwek

włoskie danie z oliwą z oliwek

Ekologiczna oliwa z oliwek jest bardzo pożądana w kuchni jako dodatek do wielu potraw. W krajach śródziemnomorskich jest to składnik, bez którego lokalne społeczeństwo nie wyobraża sobie życia. Z czasem zaczęła podbijać serca także innych krajów, a w tym Polski.

Oliwa z oliwek jest najzdrowszym ze wszystkich tłuszczów, dlatego jest dużym zagrożeniem dla już popularnego oleju rzepakowego i słonecznikowego. Oliwa jest tłuszczem pochodzącym z pierwszego tłoczenia na zimno, co oznacza, że jest produktem o najlepszej jakości, dlatego właśnie tak często jest polecana przez lekarzy i dietetyków. Produkcja oliwy na wszystkich etapach odbywa się z dbałością o każdy szczegół.

Do uzyskania gotowego oleju prowadzi długa droga, poczynając od konsultacji z ekspertami, poprzez odpowiednią uprawę, a w końcu dopracowania działań w tłoczni. Zbiór owoców odbywa się pod koniec września, kiedy oliwki są jeszcze zielone, a kończy w lutym, kiedy są dojrzałe i przybierają ciemny kolor. Oliwki pochodzą z gajów oliwnych, które pielęgnuje się po to, by uzyskać z nich wszystko co najlepsze. Najprawdziwszą oliwę uzyskuje się z owoców, które rosną na terenach nie nawożonych.

Gotowa oliwa nie zawiera żadnych konserwantów, jest mętna i ma żółtozielony kolor. Coraz więcej ludzi zaczyna dbać o swoje zdrowie i przykłada uwagę do tego co je. Chcą żywić się zdrowymi, nieprzetworzonymi produktami, wysokiej jakości wędlinami, serami, rybami, warzywami pochodzącymi z ekologicznych upraw, a także wysokiej jakości oliwą. To wszystko jest ważne, jeśli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem. Wystarczy spojrzeć na mieszkańców krajów śródziemnomorskich, dzięki spożywaniu wysokiej jakości produktów mogą pochwalić się krzepkością, mocnym zdrowiem i długimi latami życia.

pichcimy

Oliwa z oliwek pochodząca z ekologicznych upraw posiada wiele cennych składników, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Jej skład sprawia, że pomaga zapobiegać wielu niekorzystnym zmianom w komórkach, a w konsekwencji chorobom. Zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za niwelowanie stanów zapalnych, wymiatają wolne rodniki, a także wzmacniają błony komórkowe. Oliwa z oliwek posiada wysoki poziom kwasu oleinowego oraz odpowiednich proporcji kwasów Omega 3 do Omega 6. Jest bogatym źródłem witamin A, D, E i K, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Naturalna oliwa z oliwek jest wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Świetnie podkreśla smak przygotowanych potraw, zarówno smażonych, pieczonych, a także duszonych. Używa się jej do sałatek, a niektórzy nawet spożywają na surowo. Oliwa stosowana jest także jako naturalny kosmetyk, smarowanie skóry oliwą powoduje, że staje się gładka i odżywiona. Stanowi barierę dla niekorzystnych czynników oddziałujących na skórę. Może być stosowana już u niemowląt od pierwszego dnia życia, skutecznie łagodzi podrażnienia i pomaga zwalczyć pieluszkowe zapalenia skóry. Co tu dużo mówić, ekologiczna oliwa z oliwek jest produktem naturalnym, który powinien znaleźć się u każdej osoby dbającej o własne zdrowie. Liczne dostępne w sieci sklepy internetowe oferują zarówno oliwy portugalskie, greckie jak i hiszpańskie. Każdą z nich cechuje wysoka jakość i wyjątkowy smak. Warto przejrzeć oferty wybranych sklepów i spróbować oliwy z oliwek.

Article Categories:
Poradniki

Comments are closed.

Nie Przegap! losowe posty ..