Zielona herbata to drugi zaraz po czarnej gatunek herbaty uwielbiany przez ludzi z całego świata. Różni je od siebie przede wszystkim proces produkcji. Czarną herbatę uzyskuje się w procesie fermentacji, natomiast zielona pochodzi z liści niefermentowanych. Listki zbiera się delikatnie z drzew, tak by ich nie uszkodzić, ponieważ przez pęknięcia doszło by do niekorzystnego utleniania, a to z kolei znacząco pogarsza smak i aromat herbaty.
W pierwszej kolejności liście muszą leżeć i więdnąć przez 2- 4 godziny, przez co tracą około 30% wilgotności, jest to bardzo pożądany efekt, gdyż liście stają się podatne na dalszą obróbkę. Następnie są ogrzewane na parze bądź wielkich patelniach, w efekcie czego nie ulegają fermentacji, utlenianiu oraz innym procesom, które mogłyby spowodować utratę cennych składników. W kolejnym etapie produkcji liście są zwijane, co daje im miękkość, a dzięki niej podczas późniejszego zaparzania składniki szybciej przenikają do wrzątku. Na koniec liście poddaje się procesowi suszenia, w ten sposób utrwalają się wszystkie poprzednie kroki. Proces wyprodukowania zielonej herbaty zajmuje dużo czasu i łącznie musi trwać 8-14 godzin, dlatego fabryki umiejscowione są zaraz obok plantacji. Jeśli chcemy dbać o zdrowie to powinniśmy włączyć do swego jadłospisu zieloną herbatę.
Wyżej wspomniana herbata wykazuje właściwości prozdrowotne i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jej działanie doceniane jest przez ludzi z całego świata, a znana jest już od tysiącleci. Swoją popularność zyskała dzięki swoim właściwościom odchudzającym, zwłaszcza pita na noc skutecznie radzi sobie w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Swoje właściwości odchudzające zawdzięcza zawartości związków zwanych katechinami, to one hamują wchłanianie tłuszczów z pożywienia i powodują, że organizm nasila ich zużycie. Zielona herbata zwiększa aktywność enzymów biorących udział w trawieniu, a także wpływa na metabolizm wątrobowy.
Zielona herbata to przede wszystkim bogaty zestaw polifenoli, związków garbnikowych, związków purynowych, a także alkaloidów. Zawiera także lecytynę, kumarynę oraz witaminy B1, B2, B5, C, E, K i PP. W jej składzie również można znaleźć olejki eteryczne, aminokwasy, a także liczne związki mineralne. Wśród nich znajduje się: wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod. Zielona herbata to bez wątpienia dla organizmu zastrzyk składników odżywczych, jednak posiada także szereg innych właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm, m. in. zapobiegając rozwojowi nowotworów. To wszystko dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, które chronią DNA przed szkodliwym działaniem czynników kancerogennych. Skutecznie chroni przed zachorowaniem na nowotwór skóry, który jest wywołany przez promieniowanie UV.
Spożywanie zielonej herbaty chroni przed zachorowaniem, a do tego skutecznie zapobiega poparzeniom słonecznym. Dzięki zawartości teiny-odpowiednika kofeiny, zielony napar może pobudzić organizm, w wyniku czego poprawi się koncentracja i zniknie zmęczenie. Aby herbata miała efekt pobudzający trzeba wiedzieć w jaki sposób ją parzyć, ponieważ inaczej parzy się herbatę w celu uzyskania pobudzenia, a inaczej w celu uspokojenia. Krótkie zaparzanie herbaty, czyli 3-4 minuty powoduje, że uzyskujemy napar o działaniu pobudzającym, natomiast po długim zaparzaniu, powyżej 4 minut uzyskuje się napój o działaniu uspokajającym i odprężającym. Warto wiedzieć, iż suszu nie wolno zalewać wrzątkiem, tylko wodą o temperaturze 80 stopni. Za każdym razem powinna być to woda świeża i przefiltrowana. Jeśli nie mamy możliwości przefiltrowania wody to najlepiej wybrać wodę mineralną, niegazowaną o dużej zawartości wapnia.